voedingsmama
(kinder)voedingscoach

3 keukenapparaten die het leven van een gezonde foodie makkelijker maken

Zelf vers koken met pure ingrediënten brengt soms wat uitdagingen met zich mee. Zo kost het vaak meer tijd om zelf te koken, dan om kant-en-klaarmaaltijden te gebruiken. En tijd, daar heb je in een druk gezinsleven al snel tekort aan. Daarnaast heb je natuurlijk te maken de voorkeur en smaak van de rest van je gezin. En laat groente (bomvol voedingsstoffen) nou nét die voedingsgroep zijn waar veel kids (en volwassenen) de neus voor optrekken.

Gelukkig zijn tips en trucs waarmee je het leven als gezonde foodie net even wat makkelijker maakt. Zoals zorgen voor de juiste keukenapparatuur. Zo bespaar je namelijk tijd, zowel voor het bereiden, als het schoonmaken, én kun je ongemerkt voedingsstoffen toevoegen aan maaltijden.

Hieronder 3 keukenapparaten die dagelijks gebruikt worden in huize Witjes!

De soepmaker
Veel mensen (en kinderen) hebben moeite om voldoende groente binnen te krijgen. Terwijl groente van alle voedingsmiddelen de meeste voedingsstoffen bevat. Het eten van soep maakt het makkelijk om meer groente aan je voedingspatroon toe te voegen. Als je daar ook de gezondheidsvoordelen van willen hebben, moet je echter wel zélf soep maken, want in de soepen uit de supermarkt zitten vaak ongezonde toevoegingen én is het gehalte groente vaak niet zo hoog.

En dat is voor mensen toch een drempel. Oplossing: de soepmaker! Echt, sinds we dat ding hebben, staat soep hier regelmatig tijdens de lunch op tafel (of als tussendoortje, of als aanvulling bij het avondeten). Ook op mijn thuiswerkdagen, want met een soepmaker werkt het als volgt: je gooit gesneden groente, water en eventueel wat (Keltisch) zeezout of bouillon (zonder gist of suiker) in de soepmaker, kiest het juiste programma (kortgezegd: moet de soepmaker de soep blenden of niet?) en 20 minuten later heb je soep.

Heb je geen tijd om zelf de groente te snijden? Dan zijn in de meeste supermarkten verse soeppakketten te koop, die je hup, zo in de soepmaker gooit. Het bouillonzakje laat ik dan vaak achterwegen, aangezien die vaak eerder bestaan uit suiker, gist en veel zout, dan daadwerkelijk kruiden.
Een soepmaker is dus een goede investering voor je gezondheid en het ideale kraamcadeau voor kersverse ouders (geef er dan meteen een paar soeppakketten bij).

Download en print hier ook meteen een overzicht van mijn favoriete soeprecepten voor de soepmaker!

Download Soeprecepten voor de soepmaker Download Soeprecepten voor de soepmaker

Blender/smoothiemaker
Jaren geleden kocht ik mijn eerste nutribullet. Toen nog ingegeven door het verkooppraatje op Tel Sell (ja, daar ben ik erg gevoelig voor, dus ik ben blij dat ik met jonge kids geen tijd meer heb om overdag tv te kijken). Inmiddels wordt mijn huidige Nutribullet dagelijks gebruikt en is het voor mij het beste hulpmiddel om eenvoudig groente te voegen aan standaard gerechten.
Pannenkoekenmix, smoothie(bowls), gezonde milkshakes en ijsjes (o.b.v. bevroren banaan of diepvries fruit), zelfgemaakte notendrank, bananenbrood, muffins of taart beslag: met een blender verwerk je er snel en makkelijk wortel, courgette, biet, spinazie, zoete aardappel, rucola, boerenkool, avocado (oké, geen groente, maar wel heel gezond) in.
Kost je weinig tijd en daarnaast bestaat een blender uit weinig onderdelen, zodat het schoonmaakwerk (zeker als je de blender direct afspoelt) weinig tijd in beslag neemt.

Waar let je op bij het kopen van een blender?
Kracht en omvang/inhoud. Afhankelijk van wat je blender moet malen (je hebt minder kracht nodig voor het blenden van zachtgekookte groente, dan voor het blenden van noten of bevroren vruchten) kies je het vermogen. Met 800 kW kom je al een heel eind, maar als je dagelijks gebruik maakt van je blender, kies je liever voor een blender met 1.000 kW of zelfs hoger.
Daarnaast kijk je uiteraard naar de grootte van je gezin. Smoothiebowls maken voor 2 personen kan eenvoudig als er 500 ml in je blender past, maar heb je een gezin van 5? Dan heb je waarschijnlijk eerder een blender met een inhoud van een liter nodig.

Heb je een blender (aangeschaft)? Dan kun je aan de slag met onderstaande recepten!

Prinsessen smoothiebowl 
Bananenbrood met walnoten en pure chocolade 
Boekweit pancakes met courgette 
Gezonde ontbijtkoek 
Glutenvrij bananenbrood met groente 
Pompoensmoothiebowl 
Regenboogpannenkoeken 
Milkshake 
Chocolade ijsjes 
Zoete aardappel-cacao-smoothiebowl 
Valentijnsmoothiebowl 
Notenbonbonnetjes

Hakmolen
Een beetje in de categorie ‘blender’, maar wezenlijk anders. Met een hakmolen/notenhakker heb je het over een kleiner apparaat waarbij je geen vocht nodig hebt om te malen (anders dan bij een blender). De notenhakker is daarmee uitermate geschikt voor het maken van dips en smeersels, en daar kun je dan weer voedingsbommetjes van maken voor op brood, cracker, door de pasta of als dip voor rauwkost of de welbekende soepstengel. Daarnaast gebruik ik mijn notenhakker voor het maken van noten-dadelrepen of balletjes, of het malen van noten of havervlokken tot meel.

Ook hier geldt weer dat je bij aankoop kijkt naar de kracht en inhoud. Voor een notenhakker is 1.000 kW geen overbodige luxe, maar zal de inhoud niet veel groter zijn dan 500 ml.

En wat maak je dan zoal met een hakmolen? Hieronder wat recepten!
Hummus 
Pesto, muhammara en eiersalade 
Gezonde kraamtraktatie 
Chocolademousse met avocado 

Zo, dat waren ze dan: mijn top 3 keukenapparatuur voor gezonde gerechten! Hopelijk heb je er wat aangehad. Wil je meer praktische tips voor een gezond voedingspatroon voor je gezin? Meld je aan voor de cursus ‘Gezonde voeding voor kinderen’ en ga op een praktische manier aan de slag om jullie voedingspatroon te verbeteren! Liever maatwerk? Neem een kijkje bij Persoonlijk advies.