voedingsmama
(kinder)voedingscoach

Bananenbrood
Met walnoten en pure chocolade

In huize Witjes worden veel bananen gegeten. Ik vind het een ideaal tussendoortje, omdat het goed vult en je het makkelijk mee kunt nemen. En, niet onbelangrijk, bananen zijn relatief goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Daarnaast is het een gezond zoetmiddel in smoothies, pap of als beleg op een boterham (een geroosterde zuurdesemboterham met amandelpasta, plakjes banaan en bestrooid met wat cacaopoeder = goed idee). 

Het enige nadeel van onze regelmatige consumptie van bananen, is dat het niet vaak voorkomt dat er overrijpe bananen in de fruitschaal liggen. En ja, dat is een nadeel, want overrijpe bananen gebruik ik altijd als excuus om bananenbrood te maken. Nog zo'n tussendoortje wat het goed doet (ook bij de meeste kinderen). Onderstaand recept kun je naar eigen wens invullen: gebruik boekweitmeel voor een glutenvrije versie, speltmeel voor een wat luchtigere variant, of een mix van beide. Een mix van andere soorten meel (bijv. kastanjemeel, tijgernotenmeel of bakbananenmeel) kan natuurlijk ook. 

Tip 1: Eten er ook kleine kinderen mee van het bananenbrood? Laat dan de walnoten (en pure chocolade) achterwege.
Tip 2: Je kunt het bananenbrood eventueel voor het serveren nog even roosteren. En beleggen met notenpasta is ook altijd een goed idee! 
Tip 3: Groente toevoegen aan bananenbrood? Courgette, pompoen en zoete aardappel doen het heel goed in gezonde cakes, muffins en ook in brood. Probeer dit recept eens!

Ingrediënten

  • 200 gram spelt- of boekweitmeel (of een mix hiervan; ik gebruikte voor het bananenbrood op de foto 100 gram speltmeel en 100 gram boekweitmeel)
  • 3 biologische eieren
  • 3 rijpe bananen
  • 3-4 Medjoul dadels
  • 1 el kaneel
  • 1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
  • snufje zout
  • 100 ml ongezoete amandelmelk
  • optioneel: 80 gram walnoten en 50 gram pure chocolade (80% of hoger)

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 170-180 graden.
  2. Doe 2 bananen, de amandelmelk, eieren en de dadels in een blender en mix tot een gladde massa.
  3. Voeg de droge ingrediënten samen (meel, kaneel, bakpoeder en zout) en meng goed door.
  4. Voeg het eiermengsel aan het meelmengsel toe en roer tot glad beslag.
  5. Hak de walnoten in grove stukken en de pure chocolade in kleine stukken. Prak de overgebleven banaan en meng dit vervolgens door het beslag.
  6. Bekleed een cakevorm met bakpapier (of smeer bijvoorbeeld siliconen muffins- of berenvormpjes in met kokosolie) en giet hier het beslag in.
  7. Bak in ongeveer 45 minuten gaar in de oven (maak je muffins, dan heb je aan 20-25 minuten waarschijnlijk genoeg). Een satéprikker moet enigszins droog uit het brood komen, en het brood moet terugveren als je het zachtjes indrukt.
  8. Laat afkoelen in de vorm en snijd pas aan als het brood ook afgekoeld is.
  9.  Lekker om zo te eten, of beleg met notenpasta!

PS Ga je het recept maken? Ik vind het hartstikke leuk om te horen of jouw gezin ook fan is van dit bananenbrood! Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht, @voedingsmama of #voedingsmama.