voedingsmama
(kinder)voedingscoach

Mogelijkheden kinderopvang

Als kinderopvang heb je een voorbeeldfunctie voor zowel kinderen als ouders. Daarbij wil je natuurlijk een gezonde omgeving creëren voor baby's en kinderen, en ouders van de juiste tips en adviezen voorzien. Ook waar het gaat om voeding en eetgedrag.

Helaas zijn de standaardadviezen rondom voeding vaak niet optimaal. Er is nog een wereld te winnen in hoe we voeding voor kinderen benaderen en wat we normaal vinden om onze kinderen voor te schotelen. Alles begint bij de juiste kennis en praktische tips, waardoor gezond eten ook realitstisch wordt. Wil jij aan de slag om gezonde voeding onder de aandacht te brengen bij jouw kinderopvang? Ik help je hier graag bij! 

Onderstaand overzicht geeft je een idee van de mogelijkheden. Het aanbod is altijd op basis van maatwerk. Samen kijken we waar behoefte aan is en hoe ik daar invulling aan kan geven. Dit kan gericht zijn op eigen medewerkers of jezelf (als je gastouder bent), maar ook op de ouders van de kinderen die aan jouw zorg zijn toevertouwd. En of je nu op zoek bent naar een langetermijn aanpak of gewoon een leuke teamactiviteit wilt verzorgen, mijn enthousiasme is er niet minder om! Let's talk food!

Presentatie

Op zoek naar een inspirerende presentatie? Zolang het onderwerp voeding of eetgedrag is, ga ik de uitdaging graag aan! Van een basispresentatie over gezonde voeding tot specifieke onderwerpen als starten met de eerste hapjes of omgaan met kieskeurig eetgedrag. Gericht op ouders of medewerkers, mij maakt het niet, als ik over voeding kan praten ben ik blij!

Bijscholing

Wil je de kennis onder medewerkers of bij jezelf vergroten? Dan kan ik een bijscholingscursus* verzorgen. Kortgezegd is dit in te delen in twee categorieën: voeding voor kinderen van 0-2 jaar en voeding voor kinderen ouder dan 2 jaar. Qua onderwerpen kun jen denken aan onderstaande, maar samen bespreken we hoe de cursus wordt vormgegeven en welke onderwerpen aan bod komen. UIteraard is het ook mogelijk om mee te doen aan de standaard cursussen die ik bied (Cursus Babyvoeding en  Basiscursus kids). Hoewel deze cursussen primair gericht zijn op ouders, is de behandelde stof ook voor gastouders of medewerkers van de kinderopvang relevant! 

Gezond leren eten (0-2 jaar)

 1. Melkvoeding
 2. Eerste hapjes
 3. Veiligheid

Gezonde voeding voor kinderen (2-18 jaar)

 1. Basis gezond voedingspatroon
 2. Deze producten liever vermijden
 3. Stimuleren gezond eetgedrag

*Ik ben niet aangesloten bij een branchevereniging, dus het is helaas niet mogelijk om accreditatie o.b.v. de bijscholing te ontvangen.

Kookworkshop/-demonstratie

Gezonde voeding heeft het imago ingewikkeld, duur en minder lekker te zijn. Tijdens een interactieve kookdemonstratie laat ik zien welke kinderfavorieten je eenvoudig en snel zelf kunt maken óf samen met de kinderen. IJs, pannenkoeken, chocolaatjes. Hieronder een greep uit de recepten die mogelijk zijn. Ook hier geldt: de workshop is maatwerk en samen kijken we naar wat jullie uit de workshop willen halen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een kookworkshop met kinderen te doen!

 • Regenboogpannenkoeken
 • Stoplichtijs
 • Hartjes- en sterrenpannenkoeken
 • BonBommetjes
 • No-milkshake
 • Alles- of nietssoep
 • Beleg, dips & strooisels (monsterpesto, gekleurde hummus, feeënstof)
 • Paaseitjes, pepernoten, Moederdagbonbonnetjes (of Vaderdagrotsjes)  of kerststol

Voedingsbeleid

Is gezonde voeding een speerpunt binnen jullie organisatie? Ik kijk graag mee welke verbeterpunten er zijn en stel, samen met jullie, een plan op om gezonde voeding tot prioriteit te maken. Of dit uitgewerkt wordt op een A4tje met praktische stappen en tips, een presentatie of een uitgeschreven plan in boekvorm, stemmen we samen af.

Is je interesse gewekt?

Neem contact met me op en ik kom graag een kop thee drinken om ideeën uit te wisselen en te kijken hoe ik jullie van dienst kan zijn!