voedingsmama
(kinder)voedingscoach

Walnoten-dadeltaart

Dat (geraffineerde) suiker niet goed is voor je lijf (of dat van je kind) is inmiddels bij de meeste mensen wel bekend. Maar als je, net als ik, gek bent op bakken (en taart eten), wil je af en toe gewoon wat lekkers op tafel kunnen zetten. Gelukkig zijn er genoeg recepten te vinden waarin gezondere alternatieven worden gebruikt dan kristal- of rietsuiker (en witmeel), en waar je met een gerust hart van kunt smullen op een doordeweekse dag. Ondanks dat er genoeg gezonde recepten te vinden zijn, pas ik recepten meestal alsnog iets aan. Vaak gaat er naar mijn mening teveel zoetmiddel in baksels (ook gezondere zoetmiddelen gebruik je het liefst met mate). En vaak genoeg heb ik op dat moment gewoon niet de juiste ingrediënten in huis, of lijkt een andere combinatie me lekkerder. Wees dus niet te bang om af te wijken van een recept als je toevallig een keer geen vanillepoeder in huis hebt. Met een beetje ervaring en handigheid kom je er vanzelf achter welke ingrediënten je makkelijk weg kunt laten en welke je echt moet vervangen (en waarmee). Overigens hoef je niet door schade en schande wijs te worden; online kun je vaak met een paar muisklikken terugvinden welke alternatieven er zijn voor bepaalde ingrediënten.

Voor veel van mijn baksels doe ik dus gewoon inspiratie op uit kookboeken of online. Het idee voor onderstaande walnoten-dadeltaart is bijvoorbeeld ontstaan nadat ik de amandelmeel abrikozen cake maakte van de website van Eet Goed Voel Je Goed. Dat recept gaf een heerlijke taart. Ik maakte hem in eerste instantie met pecannoten(meel) i.p.v. amandelmeel en gebruikte kaneel, gember en anijs i.p.v. kademom en vanille; dat waren namelijk ingrediënten die ik in huis had. Daardoor kwam ik op het idee om eens te kijken of de taart ook niet zou lukken met walnoten en dadels (één van mijn favoriete combinaties). En het resultaat was om te smullen!

Tip 1: Notenmeel maak je heel eenvoudig zelf als je een goede notenhakker of keukenmachine hebt. Dat biedt meteen legio aan mogelijkheden, want op die manier kun je zelf meel maken van de noot naar jouw keuze. Amandelen, walnoten, pecannoten, cashewnoten, hazelnoten; allemaal noten die een lekkere smaak geven aan je baksels. Staat er 'amandelmeel' in een recept? Dan kun je die vaak prima vervangen door een andere notenmeelsoort. Let wel op dat je baksels met noten(meel) niet te hoog verhit. De gezonde vetten in noten worden bij te hoge verhitting omgezet in ongezonde vetten. Om die reden houd ik voor baksel met noten(meel) altijd een oventemperatuur van 150-160 graden aan. 

Tip 2: maak je de taart voor kleine kinderen? Laat dan de walnoten uit de topping weg (of maal ze heel fijn) en overweeg om ook de kokosbloesemsuiker weg te laten. De taart is behoorlijk zoet en voor kleine kinderen is dat (vaak) helemaal niet nodig; die hebben een 'puurdere' smaak dan wij volwassenen.

Ingrediënten

  • 250 gram walnoten
  • 50 gram polenta/maïsgriesmeel
  • 200 gram Medjoul dadels
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 5 biologische eieren
  • 2 tl wijnsteen bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 el kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • kokosolie, om de taartvorm mee in te vetten

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven op 160 graden.
  2. Ontpit de dadels en kook 150 gram dadels met 150 ml water en de kaneel tot de dadels goed zacht zijn en je een soort papje hebt.
  3. Hak 50 gram walnoten en de overgebleven 50 gram dadels in grove stukken en meng goed door elkaar. Dit kun je eventueel in je keukenmachine doen op een lage stand (ik gebruikte hiervoor mijn notenhakker en dat ging prima!).
  4. Maal 200 gram walnoten fijn tot meel in een keukenmachine of notenhakker, en doe dit in een beslagkom met de polenta, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, zout en gemberpoeder.
  5. Mix het dadel-kaneelpapje met de eieren in je keukenmachine, en meng vervolgens door het droge meelmengsel.
  6. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet goed in met kokosolie.
  7. Verspreid de walnoten-dadelkruim over de bodem, en giet hier vervolgens het beslag overheen.
  8. Bak in ongeveer 45 minuten gaar (tot een satéprikker relatief droog uit de taart komt) en laat volledig afkoelen in de vorm.
  9. Als de taart is afgekoeld, haal je de rand van de springvorm en keer je de taart met een bord onderste boven. Nu heb je een prachtige bovenkant en kun je gaan genieten van een heerlijk stukje walnoten-dadeltaart! De taart is behoorlijk machtig, dus snijd kleine stukjes.   

PS Ga je het recept maken? Ik vind het hartstikke leuk om te horen of jullie ook zo gesmuld hebben van deze taart, en welke variatie jullie misschien wel op het recept hebben gemaakt! Laat een berichtje achter op mijn Facebook-pagina of tag me in je bericht, @voedingsmama of #voedingsmama.